måndag 4 februari 2008

KAPA?

Uppenbarligen har Lugi trots flera år i högsta serien inte lyckats äta sig ikapp ens lag nummer åtta i serien. Tack vare Flobys avhopp har skåningarna nu ett lag bakom sig, men steget upp till Örkelljunga är trots allt stort. I Allsvenskan leder fd elitlaget Floby trots en mindre namnkunnig trupp. Steget mellan serierna tycks oändligt!

Nu är det dags att ta konsekvenserna av att volleybollen är en smalarte sport än för tio eller ännu mer för tjugo år sedan. Jag tycker att det vore bra att kapa av två lag från Elitserien. Åtta lag av kvalitet finns det ju. Lugi och Säter vore perfekta för att spetsa till Allsvenskan med. En Elitserie med åtta lag där sjuan och åttan får kvalspela i en åttondel mot ettan och tvåan från Allsvenskan.

Med detta upplägg skulle även ett bra lag i division ett med ambitioner att satsa stenhårt kunna gå hela vägen och ta hem SM-bucklan (inte troligt, men teoretiskt möjligt). Vi skulle slippa matcher med på förhand given segrare i Elitserien.

Tipset är gratis till Elitserieföreningen och Volleybollförbundet. Ta vara på den!

Nu snackar vi utveckling!

7 kommentarer:

bollkoll sa...

Ett ganska spännade och ovanligt grepp du föreslår att lag från kvalet ska gå till slutspel!

Dock tycker jag det är mindre aktuellt nu än på flera år att kapa elitserien. De sista lagen har ju tagit någon skalp och massor med set.

Glappet till Allsvenskan ÄR stort. Ganska sjukt då att de allsvenska lagen tvingas spela så många matcher på kort tid. Det urholkar kassan och spelglädjen rejält.

Anonym sa...

Om jag inte minns fel körde handbollen ett tag med liknande upplägg där lag underifrån kunde ta plats i slutspelet, vilket vore rätt kul!
För 20 år sedan hade vi en elitserie med 8 lag och visst gav det en jämnare serie. Problemet är väl bara att då blir glappet ner förmodligen ännu större. Jag gissar att t.ex. LUGIs deltagande i eliten ändå har höjt deras nivå, så väl spelmässigt som organisatoriskt i föreningen. Med 8 lag får vi en i praktiken stängd serie vilket knappast motiverar fler klubbar underifrån att höja nivån på sin verksamhet.

Volleyfanatic sa...

Nej - ingen stängd serie. De två bästa i Allsvenskan ska ju kunna gå till SM-final och dessutom i en matchserie om fem matcher mot sjuan och åttan slåss om platserna i nästa års Elitserie. Personligen väntar jag mig mer eller mindre nobelpris för denna briljanta idé...

Anonym sa...

LUGI kliver av Elitserien efter denna säsong. Utveckling - bull!

Anonym sa...

Serien och intresset behöver breddas, inte tvärtom!
Om målet är endast jämna matcher, så behöver man ju alls inte nöja sig med att kapa två lag. Varför inte slänga ut alla lag utom två och sedan satsa som tusan på dessa?

Anonym sa...

Bäste herr V`fan
Vad exakt menar du att skulle vinnas på en minskning av antalet lag i elitserien.
Utveckla gärna detta!

Mycket nyfiken...

Anonym sa...

Att minska antalet elitlag betyder en kvalitetshöjning av div 1. Som det är nu finns det massor av div 1spelare i elitserien som "utfyllnadsspelare". Detta är inte bra för spelaren eller div 1. Vi behöver fler bra spelare i de lägre divisionerna så att andra spelare utvecklas där oxå.