lördag 31 januari 2009

Debatt om volleybollgymnasiet

Diskussionens vågor går höga på både FVBKs forum och på Volleybollkul om hur volleybollgymnasiet fungerar/inte fungerar. Här kommer min syn på det hela.

Problemet med rekryteringen av nya spelare till Elitserien har INTE sin botten i hur volleybollgymnasiet fungerar. Det ligger mycket djupare och är mer allvarligt än så. Det grundläggande problemet är att antalet spelare i åldern 13-16 år alltför litet.

Hur ska vi komma tillrätta med detta?

  1. Vi måste inse att grundproblemet är den bristande bredden och inte de individer som verkar på RIG och inte heller de elever som har gått där eller går där.
  2. Elitklubbarna måste ta huvudansvaret (inte volleybollförbundet eller någon annan).
  3. Elitklubbar måste ha lag i alla ungdomsklasser och inom tre år ska siktet vara inställt på att ha ett lag per åldersklass (inte som nu ett per två-tre åldersklasser).
  4. Elitklubbarna bör tillsammans med distrikt/förbund starta upp nya ungdomsklubbar (som Birger Matre Christiansson i Båstad).
  5. Distriktens huvuduppgift ska vara att återstarta gamla vilande volleybollklubbar så att det finns en klubb i varje kommun i Sverige inom fem år.
  6. Vi ska ha roligt på vägen och glädjas med varandra om vi får fler ungdomar in i sporten.

Det kommer inte gå utan ansträngning, men det är värt en hel del ansträngning!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Håller helt med om dina punkter, måste dock lägga till att:
Spelarna har det lite för bra på gymnasiet och är inte förberedda på vad som händer i det verkliga livet. Att gå på gymnasiet och träna på skoltid plus lite mer, plugga är inte vad som sker ute i klubbarna. Där bor man kanske i egen lägenhet och måste laga mat själv, städa, diska, tvätta och framför allt jobba från morgon till kväll för att överleva. Detta tycker inte jag att dessa killar är förberedda på och det är just denna punkt som det brister på och dom orkar inte prestera vad som krävs, vilket innebär att dom slutar efter ett eller två år i elitserien.

Anonym sa...

Det blir en hel del Elitklubbarna i din uppräkning och kanske är det okej, men skall förbundet inte göra nått alls? Känns som du friskriver dem helt från allt ansvar. Att sitta bakom skrivbordet och peka nedåt är lite för enkelt.

Anonym sa...

RIG är väl anställda av förbundet mig veteligen. Det jag menar är att RIG (Förbundet om du hellre vill det) måste förbereda killarna för vad som väntar ute i det verkliga livet. Att behöva jobba och allt annat samtidigt som man ska prestera elitvolleyboll är inte samma sak som att gå på RIG.