onsdag 21 januari 2009

Elitseriens kvalitet och artistskatten

Åtta eller nio av Elitseriens 20 bästa poängplockare är att betrakta som "svenska". Övriga är importer och det stora flertalet av dem är troligen här på artistkontrakt.

Frågan är hur Elitserien skulle påverkas av en slopad artistskatt?

Jag för min del tror att kvaliteten skulle drastiskt sjunka och till en början också intresset från media och publik. Samtidigt skulle fler svenska spelare som nu är bänknötare få chansen att komma in och spela, vilket kanske skulle ge något positivt för volleybollen i landet ändå. Vi får se vad som händer, men någon ödesfråga för volleybollen tror i varje fall inte jag att denna skattefråga är. Fram till för tio år sedan klarade sig volleybollsporten mer eller mindre helt utan importer och där kan vi vara snart igen om skatteförslaget blir verklighet.

1 kommentar:

Anonym sa...

För 10-15 år sedan fanns en bredd och topp i div 1 som inte finns idag. Då fanns det fler spelare som var elitmaterial och som kunde hävda sig redan i sitt första år i elitserien. Nuvarande div 1 har inte den bredden och heller inte den toppen av spelare som fanns då. Att ersätta nuvarande artister med dessa spelare är inte en bra lösning. Inte i dag och inte nästa år heller. Svensk volleyboll kommer inte att vara redo för detta skifte än på 5-10 år, om ens då. Tyvärr.