söndag 1 mars 2009

Att välja eller inte

Har svårt att förstå varför volleybollen ska ha ett valsystem inför slutspelet. Argumenten rådande modell är att detta är:

1. Rättvist
2. Skapar positiv uppmärksamhet
3. Genererar kortare resor i kvartsfinalerna

1. Rättvist då högst placerat lag får störst fördel och kan välja lag fritt mellan de fyra sista till slutspel. Detta argument är något ihåligt då rättvisan inte är lika tydlig för lag som kommer femma i serien. De riskerar att bli valda av seriesegraren - trots betydligt bättre resultat i serien än sista lag till slutspel.

2. Positiv uppmärksamhet? Nu kan man följa detta på "Eurosport player". Kan det röra sig om 100 tittare på denna kanal vid dagens match? Troligen inte mer än så. Skulle vara intressant att se tittarsiffrorna. Intresset för volleyboll är så lågt att detta argument är rent löjeväckande.

3. Kortare resor blir det definitivt. Egentligen det enda gångbara argumentet. Tyvärr har detta argument något "fel" då det känns konstigt att detta ska styra vilka lag som möts i kap om SM-guld.

Mitt förslag på lösning och nytt system: Lag 1-2 lottas mot lag 7-8 och lag 3-4 lottas mot lag 5-6. På det viset skulle alla tabellplaceringar ha betydelse. Seriesegrarna har ändå fördel av hemmaplan i tre av fem matcher hela vägen. Det räcker med det.

Någon emot - och då varför?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker ishockeyns system är bra. D.v.s. vinnarna av serien väljer bland lag 7-8, lag 2 väljer bland lag 6 + det lag som inte valdes av lag 1 o.s.v. Du har fortfarande stor fördel av att vinna serien och det ger lag 5 fördelen att inte kunna bli valt av lag 1 eller 2.

Anonym sa...

Jag förstår inte hur man kan känna sig orättvist behandlad om man kommer 5a i serien och sedan blir vald. Är man inte bland de 4 bästa så varför ska man räkna med att lätt/lättare gå vidare till semi. Om nu ett lag skulle vara så överlägset och du inte vill bli vald, se då till att hamna högre upp i tabellen. I övrigt har serien väldigt lite att göra med slutspelet. Är två lag relativt jämna vinner det lag med mest vinnartyper och bäst form.