torsdag 12 mars 2009

Planenligt i kvartarna

Det börjar dra ihop sig. Snart är det fyra riktigt bra lag kvar i slutspelet. Det ska bli riktigt roligt att följa vilka som till sist lyfter bucklan. Mitt tips ligger hos Falkenberg som verkar vara i superform, men de andra tre lagen kan kanske utmana dem om allt går rätt.

Det som är intressant är att de andra fyra kvartsfinallagen egentligen inte har några dåliga lag, men ändå blir de troligen utslagna i tre raka matcher. Det vittnar om vilken klass årets serie håller.

Tyvärr för landslaget är de tongivande spelarna i topplagen förutom i Falkenberg sällan svenska och återväxten i sporten sitter på bänken.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Har du noterat att Falkenberg har hela svenska landslagets förstauppställning, minus Marcus Nilsson, nu när Johan Olsson gjort comeback.

Passare: Nicke Carlsson, förstpassare i landslaget
Libero: Johan Olsson, förstalibero i landslaget
Vänster: Jimmie Ivarsson, starter
Johann Andersson, starter men tackade nej i vintras
Center: Hence Johansson, starter men tackade nej i vintras
Center: Martin Cronholm, starter
Alternativ center: Daniel Isedal, uttagen i truppen
Höger: Jeremy King istället för Marcus Nílsson.

Så alltså om något lag har tänkt sig att vinna guldet i år så måste de besegra landslagets startuppställning, minus Marcus men med Jeremy istället. På bänken står andrepassaren i landslaget och två norska landslagsmän samt en andrelibero som är nominerad till årets libero. Huvaligen säger jag, vilka skall lyckas besegra detta?

Unknown sa...

Det vil Örkelljunga gerne.

Vi har vist allerede besejret den opstilling en gang iår.

Undtaget er Johan Olsson, men ham tager vi gerne med som bonus.

Jeg håber virkeligt at respekten for modstanderen i holdet er af samme karakter som vores anonyme ven her.

Den arrogance vil kun gøre det nemmere at slå dem.

Vi tager dog et skridt af gangen. på søndag venter sværre kampe for alle rækkens hold igen.

Anonym sa...

Systemet att välja motståndare i kvarten är så jävla sjukt så det finns bara inte.

Det är några tunga klubbar som ligger bakom detta och det ligger i deras egenintresse som "storklubbar" att få välja fritt. Det är märkligt att volleybollförbundet accepterat detta.

Habo är den klubb som lidit mest av detta system. Tre gånger har man varit topp 6 och blivit valda av geografiska skäl som etta med följden att det snabbt blivit respass mot landets bästa lag istället för intressanta matcher mot landets tredje eller fjärde bästa lag.

Dags att tänka lite längre än till sin egen näsa annars kommer fler klubbar att lägga ner i Elitserien och då finns det snart ingen serie kvar. Dags att tänka längre än näsan räcker!

Unknown sa...

Jeg er helt uenig. De bedste hold skal have de fleste fordele. At man får lov at vælge gør jo at man har mulighed for at optimere sit spil eller sin logistik imod den modstander man helst vil have.

Det er da motiverende at kæmpe igennem en hel sæson for at være i toppen og siden hen også få en fordel deraf.

Der kommer ikke noget godt ud af aat vælge efter laveste fællesnævner.

Work hard. Play easy.

Habo har stadigt stor ære af sæsonen. Det samme har alle som har og er en del af rækken endnu. Det er en hård og lige række og at man ender under top 4 betyder ikek at man er dårlig. Det betyder bare at andre har været bedre eller har heldet.

Fokuser hellere på processen end resultatet. Det bliver man bedre af.

Hvis der er nogen der synes at det er synd for Habo kunne man jo begynde at vise sig til de møder der er i eliteserie foreningen og forsøge at påvirke processen istedet for at holde sig væk.

Det er nemt nok at være utilfreds men åbenbart svært at være et bidrag til udviklingen af rækken.

MVH
Martin Olafsen

Anonym sa...

1a inlägget ser ut som ett mycket klassiskt inlägg från hylte volleys tränare. vi känner igen det och årets hylte trupp kan inte smyga i vassen

Anonym sa...

Vi kan leva vidare i en drömvärld - många har inte förstått hur illa ute svensk volleyboll är. Om några år finns det kanske varken SPELARE eller KLUBBAR för en elitserie.

Kolla historiken de senaste tio åren på hur många elitklubbar som har dragit sig ur. Har vi råd med en liknande utveckling de närmaste tio åren? Nyligen Floby, nu Lugi var ska det sluta? Var finns påfyllnaden?

Anonym sa...

Olafsen, du menar alltså att om man är topp 4 ska man ha fördel av att man har gjort bättre ifrån sig i serien, men inte om man är 5-8? Mycket märkligt tänk. Så som systemet är konstruerat idag så har det INGEN betydelse vilken placering lag 5-8 får. Tycker du att detta är rimligt?

Seriesegraren har alltid fördel av att möta landets åttonde bästa lag och dessutom hemmaplansfördel. Ska vi få bättre konkurrens inom svensk volleyboll så behövs absolut inte fler fördelar för topp 4, snarare för de sämre lagen i serien.

Spelsystemet måste i första hand ägas av volleybollförbundet och inte elitserieföreningen där givetvis särintressen från starka föreningar slår igenom. Hur lätt är det att påverka något där, egentligen?

Ishockeyn har ett sjysstare system där ettan får välja mellan lag 7-8, tvåan mellan lag 6-8 och trean mellan lag 5-8. Här har ALLA placeringar betydelse och det känns mer rimligt.

Dessutom kastar du sten i glashus om du vill prata om vilka klubbar som är med och utvecklar volleybollen i Sverige. Hur många spelare har Örkelljunga levererat till Elitserien från egna led de senaste femton åren? Här kan man börja prata om vem som bidrar till att utveckla?

Unknown sa...

Til "Trott"

Jeg tager meget gerne emnet op til diskussion, men ikke med en person der er så fej at han ikke tør skrive sit navn.

Hvor nemt er det lige at sprede meninget og lort når man ikke tør stå ved det..?

Jeg er ikke specielt stolt at det fokus som min klub har haft på selv at udvikle spillere. Faktisk er det et af de punkter jeg har som mine aller største krav som træner. Vi SKAL bidrage til svensk volleyball og udvidde ovres ungdoms afdeling. Vi har en kæmpe kids afdeling og volleyball tilbud til U15 og U17 men endnu ikke et elitetilbud til ældre teenagere. Men det kommer man til at se mere i fremtiden.

Derimod er jeg MEGET stolt over de svenske spillere som så spiller hos os. De udvikles i STOR stil. Desuden forsøger jeg at tage et ansvar og besøger RIG flere gange årligt; ikke for at rekruttere men for at hjælpe til at udvikle spillere, når nu min egen klub endnu ikke er kommet helt igang med ungdomsudvikling på højt niveu.

Min klub deltager i eltserieforeningens møder og tager asnvar ikke for os selv, men for volleyballs bedste i hele sverige.

Er du i tvivl om mit fokus på det så ring og hør SVBF eller RIG's trænere, som jeg er i nær kontakt med. Der diskuterer vi ikke hvad der er godt for ÖVK, men for svensk volleyball. Så luk røven!

Hvad gør DU udover at brokke dig...? Tudefjæs!

Anonym sa...

Det andra Anonyma inlägget ser ut som ett klassiskt inlägg från Gunnar Kärrbrant eller annan ansvarig i Falkenberg då man trots sin trupp vill skjuta över allt på motståndarna. Vi får väl i vanlig mening så småningom läsa om "Unga" Falkenberg med ungdomarna Johann Andersson 29 år, Henric Johansson 27 år, Nicke Carlsson 29 år osv. Tre enligt Gunnar mm riktigt orutinerade killar som skall möta alla andra superrutinerade lag.

Anonym sa...

--> Olafsen: Det finns väl olika sätt att se på vad som utvecklar svensk volleyboll mest. Att vara med på diverse möten som ändå inte leder någonstans eller se till att utveckla ungomsspelare som Hylte, Sollentuna och Vingåker.

Jag tror säkert att med dig som ledare och anställd i Örkelljunga så kan det bli en annan utveckling. Jag hoppas det åtminstone.

Tyvärr så är det ALLTID så att de som engagerar sig på nationell nivå men har sin lön från en klubb har KLUBBEN i första rummet och svensk volleyboll i andra rummet. Detta måste väl du cokså erkänna?

Vad jag tycker har samma värde vare sig jag är anonym eller inte. Övertoner som hänvisning till min bakdel undanbedes. Jag måste väl få skriva vad jag tycker utan att du ska ta till svordomar?

Anonym sa...

Martin: Om du vill prata om Habo Wolleys engagemang för att utveckla svensk volleyboll så får du gärna slå mig en signal. Vi jobbar hårt för att sporten ska kliva framåt.

Vi har inte alltid medverkat på Elitserieföreningens möten av olika skäl. Jag beklagar detta. Detta innebär dock inte att vi inte bidrar till utvecklingen av svensk volleyboll. Vi satsar hårt på att utveckla vår ungdomsverksamhet och ska så fortsätta att göra. Detta samtidigt som vi satsar på att utveckla vår elitverksamhet.

Jag å min sida är däremot enig med "trött" om systemet för val i slutspel. Nuvarande system är inte rättvist hela vägen ner i seriesystemet, utan ger endast fördelar för topplagen. Det borde väl ändå rimligen betyda något om man blir femma eller åtta? Dessutom borde det sämre laget "ärva" placeringen från det lag man slår ut. Detta skulle göra planeringen enklare för alla.

Slutligen tror jag att det för olika klubbar finns olika vägar framåt och det är vikigt att alla hittar sitt sätt att utveckla sporten.

MVH

Jens "The Whip" Ottosson

Unknown sa...

Hej igen Jens og "Trott".

Jeg bliver bare irriteret når man som anonym bare beklager sig.

Om det ene eller det andet slutspils format er godt eller skidt kan jo diskuteres. personligt synes jeg godt om det, hvilket jeg også gjorde sidste år.

Der blev vi som bekendt 8'er i grundspillet men høstede alligevel en bronze medalje. Falkenberg vurderede at Habo var nemmere end ÖVK og Hylte vurderede fejl.

Iår tror jeg ikke noget valg have været nemt for nogle hold. Personligt ville jeg helst have valgt Vingåker, men det går jo ikke. Derfor måtte vi vælge det hold af to som lå bedst til vores spil.

De hold der bliver valgt har jo omvendt enhver mulighed for at bevise det modsatte. Enten kunne de bevise det ved at være endt højere i tabellen, eller også kan de bevise det ved at spille godt i slutspillet.

Habo har klaret sig fantastisk iår; glem ikke at det var jer der slog FVBK ud af cupen og at der skam er respekt omkring de SVENSKE spillere som præger jeres startopstilling. På midten er i blevet meget bedre end sidste år og med Adnan og Robert fra højre og venstre har i power hele vejen rundt. I har en utroligt dygtig libero i Almir og Per-Johan har været klart mere effektiv end jeg forudså i starten af sæsonen.

I har jo slået ALLE i rækken undtaget Hylte og Vingåker?

Der er derfor stor grund til at kigge på andet end resultatet lige nu. De der ikke ved bedre vil altid nøjes med at se på fakta, hvilket jo også huskes mest af masserne. Alle andre der arbejder med volley kan jo se både performance og udvikling og der må i da erkende at der er sket meget?

Min kritik går derefter ikke på Habo men at man som anonym brokker sig og påtager sig klubbens "farve".

Anonym sa...

Martin: Jag håller med dig om att det är enklare att argumentera med någon som inte döljer sig bakom "anonym" eller "trött". Var och en får dock välja själva om man vill skylta med sitt namn eller inte.

Habo tillhör de klubbar som har haft flera utländska spelare som har bidragit med mycket till klubbens utveckling. Spelare som Adrian Wouts, David Sol och Jeremy Wilcox har varit mycket positiva injektioner i föreningens utveckling.

Jag är personligen övertygad om att det viktigaste i svensk volleyboll nu är en tydlig satsning från alla föreningar i Sverige på ungdomsverksamhet (särskilt pojkar). Det finns alldeles för få spelare i PU17, PU19 och PU21 som det är idag. Detta är klubbarnas största ansvar nu och måste vara högt på agendan för att volleyboll ska ha en framtid på herrsidan i Sverige.

Unknown sa...

...enig om ungdoms satsningen er meget vigtigt.

TOTALT uenig i at anonymitet ikke gør nogen forskel.

Hvis man vil tages seriøst (særligt det man siger!) er det et krav at man også tør stå frem og gøre det.

Det kan jo være hvem som helst med hvilken som helst skjult agenda...

Sammenlign med hvad man gør i rets-systemet...

Det ændrer ikke på min holdning. Jeg synes det er fejt, useriøst og fuldstændigt latterligt.

Derfor sletter jeg selv anonyme kommentarer på min blog.

Men for at vende tilbage til hvad vi ER enige om. Der skal bruges flere ressourcer på ungdom og på hvordan man både finder, former og fremmer talenterne.

MVH
Martin

Anonym sa...

tjat, tjat och tjat om att alla som är anonyma är fega skitar.

Kanske lika bra att hålla dig borta från Internet om du inte gillar anonyma insändare. Förstår inte vad ditt problem är egentligen.

Bra tankar och ideér kan väl inte förkastas bara för att den som väcker tanken inte vill skriva under med sitt namn?

Unknown sa...

haha...

Useriøst OG anonymt igen...

Sjovt at det nu er internettet som skal retfærdiggøre fejhed...

"Man kan jo gemme sig herinde, så hvis du ikke kan lide fje folk så hold dig væk"

Det er så pinligt at den der skriver det må have problemer med sit eget spejlbillede...

Volleyfanatic sa...

Kanske dags att tagga ner tonen i den här tråden? Har tagit bort olämpliga inlägg redan. Tack!